A tesóm online óráján tanultam én is

A húgom tizedik osztályos és jelenleg ugye a vírus miatt online tartják nekik az órákat. Így néha, ha átmegyek anyukáméhoz, akkor előfordul, hogy éppen online órája van és mi is halljuk, hogy miről tanulnak. A múlt héten történelem órájuk volt, vagyis nem pontosan a klasszikus történelem, inkább az emberi élet jelentős változásait veszik végig, fontos találmányok, felfedezések, korszakalkotó újítások. Az óra nevét nem tudom pontosan, de elég érdekesnek tűnt, nekem nem volt ilyenem anno. A téma is olyan volt legutóbb, amire felkaptam a fejem, vagy legalábbis félig belehallgattam az órába. A napelemekről volt szó, azoknak az elterjedéséről, hasznosságáról, gazdasági hatásairól. Annyira nem meglepő amúgy, hiszen kereskedelmi szakon tanul a húgom, így jó, ha tudják ezeket.

Persze nem hallottam az egész órát, de amit nagyon sokszor elmondott a tanár, hogy mennyire környezetbarát egy napelem és milyen sokat lehet vele spórolni. Pont elkaptam, ahogy ajánl nekik egy honlapot is, ahol leírva is megtalálják talán még részletesebben is azt, amit ő elmond.

Mikor hazaértem én is megnéztem, nem baj, ha okulok kicsit a témában. A legtömörebb és egyszerűbb összefoglalása az egésznek, ha azt mondjuk, hogy a napelemnek köszönhetően megszűnik a villanyszámla. Ennél persze összetettebb a helyzet, így megpróbálom kifejteni, amit a sporoljnapelemmel.hu oldalon tanultam, ahol amúgy tényleg kifejezetten érthetően találunk magyarázatot a témáról, a napelem rendszerek, árak és hasonlók is megtalálhatóak a cikkben. A napelemek értelemszerűen nappal termelik meg a szükséges energiát, mely szükséges ahhoz, hogy működtessük vele a hűtőt, tévét, töltőinket, villanyt, meg mindent ami elektromos. Sőt, árammal ugye vizet is lehet melegíteni, ezért érdemesebb a napelemet választani a napkollektor helyet, mely csak a vízmelegítésre szolgál.

A húgoméknál is felmerült a kérdés, hogy mi történik éjszaka, akkor miből lesz áramunk. Ennek két módja van. Tekintve, hogy napközben sokkal több energiánk termelődik, mint amennyit felhasználunk, a felesleggel kezdünk valamit. Az egyik, hogy akkumulátorokba töltjük őket, de ez drágább is, illetve az akkuk élettartama is hamar romolhat. A másik, hogy a megmaradó áramunkat a hálózatba termeljük, ezért a szolgáltatónak kötelessége fizetnie nekünk. Így kapunk egy összeget érte, amiből pedig tudunk tőle éjszakára venni áramot. Jó esetben tehát év végén egy nullás számla kerül elszámolásra.

A kezdeti beruházás persze megterhelő lehet anyagilag, de ez egy hosszútávú befektetés, ráadásul a Magyar Fejlesztési Banknál lehet pályázni támogatásra is. Erről is olvashatunk bővebben a honlapon, mint a napelem rendszerek árainak körülbelüli kalkulásáról. Nem egyszerű amúgy pontos összeget megfogalmazni előre, sok mindentől függhet, például olyanoktól, mint éves fogyasztás, a tető dőlésszöge, minősége stb. A Pentele Solar Kft. a telefonos egyeztetés után kapott információkból mond egy saccolt összeget, majd helyszíni felmérést végeznek, ezt követően lehet pontos árkalkulációt végezni. Ezek mind ingyenesek, így semmilyen kötelezettségünk nincsen addig, amíg rá nem bólintunk a felszerelésre.

Az összeg amúgy általában 10 éven belül térül meg, de tippeket kapunk hozzá a honlapon, hogyan tudjuk gyorsítani ezt az időszakot. Örülök, hogy belehallgattam a tesóm online órájába, különben nem biztos, hogy magamtól megtaláltam volna ezt a weboldalt és, hogy ennyi infót tanultam volna. Az pedig biztos, hogy a napelemben és a megújuló energiaforrásokban van a jövő, mely jó hatással lehet az emberekre és a környezetünkre is.