A hagyományőrzéshez is szükség lehet cégre

Tegnap kinéztem az ablakomon, nyugtattam a szemem egy kicsit a kertemen. A szemem sarkában valami furcsát vettem észre a szomszéd telken, odapillantottam, egy nádfedeles kis kunyhó volt. Nincs ezzel persze semmi baj, és akkora óriási meglepetés sem volt, a szomszédom egy igazi hagyományőrző. Persze fölülről viccesen nézhet ki egymás mellett a kertünk, az egyikben távirányítós pergolával, a másikban meg nádkunyhóval. De ezt rajtunk kívül max egy drón tapasztalhatná meg, annak pedig semmi keresnivalója felettünk. Amúgy nagyon autentikus kis kunyhó, szinte vártam, hogy kilép belőle egy nagybajszú parasztbácsi.

Később össze is futottam a szomszéddal az utcán, megdicsértem az új alkotását és érdeklődtem, hogyan sikerült olyan gyorsan ezt összehoznia, hogy én már csak a kész kunyhót láttam. Fellelkesült az arca és hosszasan magyarázta mennyivel egyszerűbb, olcsóbb, praktikusabb és hasznosabb is egy ilyen építmény a mai házaknál. Jó látni, hogy vannak olyan emberek, akik teljes mellbedobással élnek a szenvedélyüknek.

Azt is elmondta, hogy most már annyi régi tárgyat sikerült összegyűjtenie, hogy eldöntötte, kiállítótermet nyit nekik. Ehhez viszont sajnos muszáj vállalkozást indítania, amihez aztán egyáltalán nem ért. Felajánlottam a segítségem, mert nemrégiben mesélt a cégalapításáról az egyik ismerősöm, úgy éreztem elég sokat hallottam a témáról. Hogy ne csak mesének élje meg, leültünk a számítógépem elé és rákerestem a témára.

A találatok közül a Székhelypartner weboldalt választottam, ezt ismertem már, tudtam mennyi hasznos információ lesz itt. Szomszédom rögtön a főoldalon láthatta is, hogy a cégalapítás költsége nem jelentős. Mivel tudtam, hogy a spórolás egy ilyen vállalkozásnál fontos szempont, az újlengyel székhelyszolgáltatás választását javasoltam. Elmagyaráztam neki, hogy ha ezt a települést választja székhelyéül, akkor a helyi önkományzati szabályok szerint nem kell iparűzési adót fizetnie.

Nem értette, hogyan lehet egy másik településen a székhelye, és kicsit meg is ijedt, hogy nem akar csalni. De megmutattam neki, hogy ez egy teljesen törvényes dolog, csak hozzájáruló nyilatkozatra van szükség a székhely címéhez. Ezt pedig a szolgáltatótól megkapja, és nem ez az egyetlen haszna ennek a szolgáltatásnak. Ennek keretében vállalják a hivatalos leveleinek a kezelését is, oda viszi a posta, ők pedig e-mailben hamar továbbítják, ez nem okoz késlekedést.

Ezt eddig értette, de tudni szerette volna azt is, hogy hogyan kell belekezdeni egy vállalkozás indításába. Szerencsére nem kellett tovább keresgélnem, a Székhelypartner oldalán szinte minden szükséges dolgot meg tudtam mutatni neki. Össze van gyűjtve milyen feltételeknek kell megfelelnie annak, aki vállalkozást nyit, mi mindent kell átgondolni és eldönteni, mielőtt cégalapításba kezdünk. Egyáltalán melyik vállalkozási forma lenne számunkra a kedvező, milyen adózási módok választhatók, hogyan kell cégnevet választani. Csak hogy párat említsek a sok közül. Leírták, hogy jól meg kell választani a tevékenységi kört és utánanézni, hogy ahhoz a tevékenységi körhöz pl. szükséges e egy megadott végzettség.

Örömmel látta, hogy még azt is felsorolták az oldalon, hogy a cégbejegyzés után milyen hatóságokhoz kell még bejelentkezni és mindezekre mennyi idő áll rendelkezésre. Ahogy böngésztünk, észrevett az oldalon egy cikket vállalkozói biztosítás címmel, ami felkeltette az érdeklődését. Mivel sok pótolhatatlan tárgy lesz a kiállítótermében, erre már amúgy is gondolt, ebben a cikkben olvashatott erről is egy kicsit, megnyugtatta, hogy tényleg létezik erre biztosítás. Alig egy órát nézelődtünk, de a végén magabiztosan kérdezte tőlem:

  • Akkor hová is kell bejegyeztetnem a céget? – újra odaléptem neki erre a menüre.
  • Újlengyel székhelyszolgáltatás, látja? Ez az.

Örülök, hogy segíthettem neki, remélem megtalálja a számítását az új kiállításával.