Mivel fűtöttek eleink és mióta használunk gázpalackokat?

A magyar történelemben a fűtés mindig is rendkívül fontos volt, hiszen a magyar emberek több évtizedet, de talán évszázadot is felölelő vándorlásuk során és a Kárpát-medencében letelepedés után is olyan időjárási körülmények között éltek, hogy fűtésre szükségük volt (akár Európában, Dél-Olaszországban vagy Spanyolország déli részén is találunk olyan környékeket, ahol a fűtés szinte ismeretlen fogalom, nem is beszélve az egyenlítő környékéről, legyen szó Dél-Amerikáról, Afrikáról vagy Dél-Kelet Ázsiáról).

A mai Magyarország területén pedig már a magyarok bejövetele, a honfoglalás előtt hosszú hagyománya volt a fűtésnek: a Római Birodalomban már ismerték a padlófűtést, bár ez egészen más technológiával működött, mint manapság. A birodalom bukásával sajnos ez a tudás is feledésbe merült hosszú évszázadokra…

A magyarok vándorló életmódjával együtt járt a “vándorló fűtés” is, a legegyszerűbb technológiát, a tüzet használták a melegítésre: mind főzésre, mind saját maguk melegen tartására. Még a 11. században, Szent István idején is nagy jelentősége volt a tűznek, az első felépült templomokban a vasárnapi szentmisén törvény kötelezett mindenkit a részvételre, kivéve azokat, akik “a tüzet őrzik”. Ekkorra már az országban sok helyen sikerült áttérni nomád, majd a félnomád életmódról a letelepedettre, így egyre többen kezdtek télen-nyáron házakban élni sátrak helyett, így a fűtés is esélyt kapott a fejlődésre.

Maradt persze a tűzifa és a tűz, de a füst elvezetése lassan egyre szofisztikáltabb módon lett megoldva. A szegény emberek ugyanott fűtöttek és sütöttek, egy sárból, agyagból készült kemencével, a gazdagabbak, szerencsésebbek már egészen korán ketté tudták választani ezt a két tevékenységet. Eleinte a fűtés nyitott helyen, kandallóban történt, majd zártan, pl. cserépkályhában.

A 16. században jelent meg a sparherd (takaréktűzhely), amely melegített egy helyiséget és főzni is lehetett rajta. Nagyobb helyiségeket nemigen tudtak jól befűteni, így “emberi erővel” oldották meg a problémát: volt, hogy katonák ültek le egy színházi előadás előtt két-három órával és melegítettek be saját testmelegükkel. A 18. század közepén már létezett az öntöttvas gőzkazán, a meleg vizes fűtés pedig a 19. század elején jelent meg. A szivattyús fűtésre egészen 1925-ig várni kellett. 1975-ben jelentek meg az első olyan meleg víz kazánok, amelyek alacsony hőmérsékleten is tudtak üzemelni, majd 15 évvel később a nagyon magas hatásfokú kondenzációs kazán.

És ha fűtésre nem is használjuk elsősorban, a gázpalackok is nagyon megkönnyítették sokak életét. Ha PB gázpalackot szállítanánk otthonunkba, nézzünk rá a gazpalackfutar.com/pb-gazpalack weboldalra. Ha nem akarunk Ctrl+C, Ctrl+V-zni, akkor pedig elég, ha ide kattintunk.

Nézzük tehát, hogy milyen gázpalackok léteznek és mire használhatjuk őket:

  • Bár a PB gáz színtelen és szagtalan eredetileg, amikor kiszállításra, vagy máshogy kerül forgalomba, akkor már szagosítva van, hogy rögtön “kiszagolhassuk” az esetleges szivárgást. Nagyon fontos megjegyezni, hogy ez a gáz nehezebb, mint a levegő! Mi következik ebből? Abszolút, minden körülmények között tilos ezt pincében, alagsorban használni! Mire használható a PB gáz? Hát sütésre, aztán főzésre, lehet vele grillezni, de akár a tetőt is le lehet ezzel a gázzal szigetelni, sőt, akár targoncák is üzemeltethetők vele! A Gázpalackfutárnál (gazpalackfutar.com/pb-gazpalack) több kiszerelésben is elérhető a PB gáz, 11,5 kilogrammos kivitel a legkisebb, ezt követi a 23 kilogrammos PB gáz, és ugyanebben a kategóriában találunk 11 kg-os motorikus gázt targoncákhoz, 10,5 kg-os propángázt, 21 kg-os propán gázt, és 5 kg PB gázzal töltött grill gázt is. Az árak 6.000 Ft és 20.000 Ft között mozognak. PB gázból két cég, a jól ismert MOL és a Flaga nevű cég termékeit kaphatjuk meg házhozszállítással.
  • második kategóriánk a hélium palack, amelyről talán gyerekkorunk és egy világmindenségig felrepülő léggömb juthat eszünkbe, azonban a hélium felhasználása ennél sokkal sokkal sokrétűbb. A lufik mellett bizony sok mindenben fel tudjuk ezt használni: a kórházaktól a búvárórákon át az atomreaktorokig. Sőt, léghajók töltőanyaga is lehet ez, a hidrogénnél azért előnyösebb, mert nem gyúlékony és hasonló az emelőereje is, mélytengeri búvárok trimixet használnak légzőberendezéseikben (ez a hélium, nitrogén és oxigén keveréke), hűtőanyagként is használják, a kriogenikában és szupravezető mágnesek hűtésére, védőgázként használják germánium és szilíciumkristályok növesztésekor, sőt, élelmiszerek konzerválására is. De térjünk vissza a gyerekkorunkba: lehet, hogy vannak emlékeink arról, hogy valaki héliumot lélegzik be: ezt semmiképp ne tegyük! Már egy “slukk” tiszta hélium is oxigénhiányt okozhat, a folyamatos belélegzés pedig ájuláshoz is vezethet. Egy kis nevetés nem ér meg ilyen kockázatot… De ennél is fontosabb, hogy palackból semmilyen körülmények között sem szívjunk be héliumot, hiszen a túlnyomás tüdőrepedéshez vezethet, embóliát okozhat: itt nem a hélium, hanem a túlnyomásos gáz (bármilyen gáz) belélegzése az igazi veszélyforrás. A Gázpalackfutártól 6 különböző kiszerelésben vásárolhatunk hélium gázpalackot, ezek az 5 literes palack, a 10 literes, a 20 literes és 27 literes palack (mindkét utóbbiban négy köbméter gáz található), a 40 és az 50 literes palack.
  • a harmadik a széndioxid (CO2) palackban az egyik legismertebb gázt találjuk, a “bubis” víz buborékait, azonban nem csak az élelmiszeriparban használható fel közvetlenül, hanem például hegesztésnél, vagy éppen sör csapolásnál. Itt is hat különböző kiszerelést találunk, 5kg / 7 literest; 10 kg / 14 literest, 10 kg 14 literest “totya” törpe palackban, 20 kg 27 literest, 30 kg 40 literest, 37,5 kg 50 literest. Az árak pedig így következnek egymás után, a legkisebbtől: 8000 Ft, 9500 Ft, 10.500 Ft, 14.000 Ft, 17.000 Ft, 18.000 Ft. Az árak bruttók, tehát tartalmazzák az ÁFÁt, sőt, a kiszállítás díját is.
  • A negyedik lehetőségünk, ha valamilyen gázt vennénk palackban, az argon palack: ez egyik leginkább ideális védőgáz, ennek pedig egyszerű, szimpla oka van, amit az is meg fog érteni, aki alig figyelt a kémia órán közép- vagy általános iskolában: az argon gáz alig, vagy egyáltalán nem lép reakcióba más kémiai anyagokkal. Nem véletlen, hogy olyan hihetetlenül extrém körülmények között találjuk meg, mint a kohászat és ívhegesztés, mert még itt sem alakul ki reakció a fémekkel… De nem ez az egyetlen felhasználhatóság, az argont megtaláljuk a búvárkodásban (ismét szigetelőként, száraz ruhák töltésére), építkezéseken (két üvegréteg között, hőszigetelt üveg előállításakor), E 938 néven csomagológázként az élelmiszeriparban, neoncsövek töltésére a reklámiparban (ha kék színű neonfényt látunk, ő lehet a “ludas”), és izzólámpák töltésére is fel lehet használni, mert jelenlétében az izzószálat melegebbre lehet hevíteni rossz hővezető képességének köszönhetően. A Gázpalackfutártól 6 különböző méretű kiszerelésben lehet argon palackot vásárolni, az árak 13.500 és 32.000 Ft között változnak, míg a megvásárolható gázok mérete a palackokban 1 köbméter, 2 köbméter, 3,5 köbméter, 4 köbméter, 6 köbméter, 10 köbméter, míg a palackok mérete 5 literes, 10 literes, 27 literes, 20 literes, 40 és 50 literes.
  • Emellett van lehetőségünk nitrogéngázt is vásárolni palackban. Ez elengedhetetlen egyes áramkörök elkészítéséhez, elektronikai alkatrészek gyártásához, de gyakran adják üzemanyagokhoz is, ezzel egy extra biztonsági funkciót adnak nekik (égés esetére, elkerülésére), és ezt is fel lehet használni az élelmiszeriparban: az ömlesztett és előre csomagolt ételeket frissen tartja. 8000 Ft és 21000 Ft közötti összegért lehet miénk egy palack, amelyekben 1-10 köbméter közötti gázt találunk.
  • Van még elérhető acetilén palack is, amely jól jöhet világítás, lángtisztítás, hegesztés és vágás területén is. Az árak 13.500 Ft és 35.000 Ft között mozognak, a palackok töltete pedig 0,8 kg és 10 kg között.
  • Elérhető még egy másik nagyon ismert gáz us, az oxigén, palackban, amely nem csak az orvostudományban, de pl. az acélgyártásban is elengedhetetlen, az árak 6 és 12.000 Ft között mozognak 1 és 10 köbméter gázért palackban, házhoz szállítással.
  • ha pedig eddig nem találtuk meg a nekünk szükséges gázt, még van egy esélyünk a Gázpalackfutárnál: corgon gázt is forgalmaz a cég, amely a hegesztési munkához lehet a legjobb segítőtárs: ez 18% széndioxidot és 82% argont tartalmaz.

Itt találunk további információkat és tudunk palackokat rendelni: gazpalackfutar.com/pb-gazpalack