Kárpit és annak tisztítása: ahol a múlt és a jövő találkozik

Régi, hagyományos kárpitokat gyűjtök: nagyméretű faliszőnyegeket, falvédőket, antik szőnyegeket. Az évek során egész komoly kis gyűjteményem lett. Többször meghívtak már hagyományőrző találkozókra, néprajzi kiállításokra is.

Az egyik legnagyobb kihívás a mindennapokban az értékes darabok állapotának megőrzése: a színeket, az anyagokat abban a formájukban szeretném megmutatni az érdeklődőknek, ahogyan ezt akár több száz évvel ezelőtt az akkori mesterek megálmodták és megalkották.

A legnagyobb ellenségem a por. Ez talán mulatságosan hangzik vagy éppen irigykedsz is emiatt, hogy ez a legnagyobb problémám. Pedig valóban így van. A por és a poratka mindenhol ott van. Hiába a leggondosabb tárolás, a hermetikusan záródó nyílászárók a raktárban, mégis: a porszemcsék mindenütt jelen vannak. És kifakítják a színeket, meggyengítik az anyagokat.

Eldöntöttem, hogy felveszem a harcot. Leselejtezem a hagyományos porszívómat és egy újat, modernebbet és komolyabbat szerzek be. Az egyik gyűjtőtársam a TASKI® aquamat kárpittisztító gépekre esküszik. Egy ilyen gép használatával nagyon hatékonyan tudja megőrizni a szőnyegek, kárpitok eredeti színét és a szövet állagát, tartását.

Óvatos duhaj vagyok: mielőtt beruháznék egy ilyenre, kölcsönkértem tőle egy hétvégére. Azonnal feltűnt, hogy a gépet nagyon könnyű szállítani és mozgatni ill. számos kiegészítő ketyere is tartozik hozzá.

Elhatároztam, hogy a teljes gyűjteményemet kitakarítom. Ez nagyjából 300 m2 kárpitot jelent, szóval nem kis feladat. Ebben egy TASKI aquamat 10.1 kárpittisztító gép volt a segítségemre.

Ez egy vizes tisztító, amely tökéletes mélytisztításra képes. A szőnyegek mélyebben fekvő rétegeiből is eltávolítja a koszt. Öröm volt látni, hogy a kárpit a tisztított részen mennyivel teltebb színekkel rendelkezik, mint korábban.

A faliszőnyegeket mindig függőleges helyzetben takarítom. Ekkor jó szolgálatot tett, hogy a géphez cserélhető fejek vannak. A kézi kárpittisztító fejjel sokkal egyszerűbb volt a feladat, ez egy remekül használható kiegészítő. A gyűjtőtársam külön felhívta a figyelmemet a 7,5 l- es permetezőre. Első lépésként minden soron következő szőnyeget alaposan bepermeteztem a tisztítószerrel, majd rövid szünet után kezdtem csak a munkát. Az előkezelés során a tisztítószer a mélyebb rétegekben is kifejti hatását.

Komoly munkára fogtam a gépet: 2 nap alatt közel 14 órát dolgoztam vele. Mindvégig kifogástalanul tette a dolgát, talán még sohasem volt ennyire tiszta a gyűjteményem. Természetesen a tisztító gép meggyőzött. Már csak az volt a kérdés, hogy megengedhetek-e magamnak egy ilyen drága masinát.

Felvettem a kapcsolatot a forgalmazóval, a Greenway Magyarország Kft.-vel. Kiderült, hogy nem kell megvásárolnom, hanem bérelhetem is. Kifejezetten kedvező a bérleti díjnak az összege, és ez tartalmazza a szervizelés, javítás, alkatrészcsere költségeit is. A gépet a bérleti időszak kezdetén a helyszínre szállítják és egy rövid oktatást is tartanak a működéséről.

Ennyi információ meggyőzött arról, hogy ez egy jó döntés: természetesen megrendeltem a raktárunkba egy tisztítógépet. Így találkozik egymással a múlt és a jövő: azaz egy két-háromszáz éves kárpit és egy ultramodern 21. századi takarítógép.