Hagyományok ötvözése a modernséggel

Amikor kicsi voltam, nagyon furcsának találtam a hagyományokat. Olyan idegennek éreztem őket, furcsának találtam a népies ruhákat, és egyes szokásokat. Soha nem értettem azt sem, hogy mi lehet szép egy matyóhímzéses ruhában. Ennek ellenére mindig szerettem például falun lenni rokonoknál. Mielőtt félreértés lenne ebből, arra gondolok, hogy például a vályogházakat egyenesen imádtam/imádom, pedig az sem egy modern építmény. A kis kendős nénik is mindig nagyon aranyosak voltak, és ott sosem zavart ez a “régies” hangulat. Igen, kicsit ambivalens érzéseim voltak ezzel kapcsolatban. És, hogy mi változtatott ezen? Az idő. Menet közben felnőttem, és már tudom értékelni a hagyományokat. Ugyanakkor, mégiscsak a modern kor gyermeke vagyok, így szeretek minden technológiai újítást, és nagy figyelemmel is kísérem az ilyen fajta törekvéseket.

Így döntöttem el azt is, hogy bizony, nekem lesznek napelem rendszerek a tetőmön. Vagyis, igazából csak egy rendszer, de ekkor még nem teljesen voltam tisztában a dolgokkal. De szerencsére a napelempalyazatok.hu weboldalnak köszönhetően teljesen képbe kerültem a napelemekkel kapcsolatban.

Amit legelőször megnéztem, az az volt, hogy a napelem rendszerek telepítése mégis milyen feltételekhez kötött. Mert bár sokat nem tudtam a dologról, abban biztos voltam, hogy nem lehet akármilyen házra felhelyezni. A szakemberek minden esetben elvégeznek egy szakszerű és alapos helyszíni felmérést, ami egyébként a napelempalyazatok.hu-nál teljesen ingyenes. Ilyenkor megnézik, hogy a tető szerkezete alkalmas-e arra, hogy napelemek kerüljenek rá: pontosabban azt nézik meg, hogy elbírja-e a napelem rendszer súlyát. Fontos még a tetőnek a dőlésszöge, a ház tájolása is, hiszen így tudnak meggyőződni arról, hogy kellő mennyiségű napsütés érné-e a napelemeket. Ha mindent rendben találtak, ezután már meg tudják mondani pontosan azt is, hogy mekkora rendszerre van szükség, illetve árajánlatot is tudnak adni. Egyébként az ingyenes helyszíni felméréshez, ki lehet tölteni az oldalon egy árajánlatkérő űrlapot, amin meg kell adni, hogy mennyi az érintett háztartás áramfogyasztása, és már egy előzetes árajánlatot is fognak tudni adni, ami ugye még nem lesz teljesen pontos, de kiindulásnak tökéletes.

Logikus, hogy az áramfogyasztás mértéke fogja majd megadni, hogy mekkora napelem rendszerre lesz szükség, és nyilván ez az árat is befolyásolja. Ami egyébként nem titok: legalábbis szerintem köztudott, hogy a napelem rendszerek nem tartoznak éppen az olcsó mulatságok közé, cserébe viszont hosszú évtizedeken keresztül szolgáltatják nekünk a “természetes” áramot. Hiszen ugye, a nap energiáját használják a napelemek: a panelek egyenáramot termelnek, amit maga a rendszer alakít át ügyesen váltakozó árammá. Ez utóbbival működnek ugye a háztartási berendezések, és miegymás. Bevallom, hogy nekem azért is tetszik nagyon ez az egész, mert sokkal környezetbarátabb, hiszen a Nap energiája megújuló energiaforrás, és igazából csak azt használjuk, amit a természet ad nekünk, egy kis tudomány segítségével.

Na de, visszatérve kicsit az árakra: milliós tételben kell gondolkodni. De ahogy mondtam is, visszahozza az árát, körülbelül 10 év alatt azáltal, hogy nem kell majd villanyszámlát fizetni. A napelem rendszerek kb. kétszer ennyi ideig remekül működnek, úgyhogy gyakorlatilag 10 év színtiszta spórolás vár azokra, akiknek van ilyen rendszerük.

Szerencsére, egyre népszerűbb már itthon is a dolog, és éppen ezért igyekszenek megkönnyíteni a hozzájutást. Vannak különféle pályázati lehetőségek magánszemélyeknek (de cégeknek is), sőt, akár 0%-os hitelre is lehet napelemet vásárolni. De akinek van ltp-je, az ott összegyűjtött összeget, egy napelemes rendszer telepítésére is fordíthatja.

Szerintem ez egy szuper lehetőség, én még egy kicsit gyűjtögetek hozzá, de már keresem a naptáramban a megfelelő alkalmat, hogy körülbelül mikorra szeretném, ha felkerülnének a tetőre a panelek.