Délkelet-Ázsia hagyományai

Elsősorban mindig is a magyar történelem érdekelt. Úgy gondolom, hogy ha valaki tisztában van a népe múltjával, az tisztább képet kap a jelenről, és azt is jobban megértheti, hová tart a világ. De soha nem zárkóztam el más kultúráktól sem, legyenek bármilyen távoliak is a miénktől.

Az ázsiai kultúrák például mindig is érdekeltek. A történelem, a vallás, a mindennapokhoz való, a miénktől teljesen eltérő hozzáállás. Úgy gondolom, sokat tanulhatunk belőle. Ráadásul ha valaki elzárkózik más népek hagyományaitól, lemond arról a lehetőségről, hogy új megvilágításból, új értelmezési keret alapján vizsgálhassa meg a sajátjait.

Nem gondoltam volna egyébként, hogy a thaiföldi kultúrához egy „egyszerű” masszázson keresztül fogok közelebb kerülni. Idén fájdogált a hátam és a lábaim. A munka megviselte az ízületeimet, úgyhogy egy hosszabb, három hetes szabadságra mentem, hogy kipihenjem magam. Egy barátom ajánlotta a Síp utcai Karma thai masszázs szalont. A barátom azt mondta, ez a fajta masszázs nagyon jót tesz a hasonló panaszokra, én pedig adtam a szavára, és adtam egy esélyt a dolognak.

Arra számítottam, hogy lefekszem majd félmeztelenül egy normál masszázságyra, átgyömöszölnek, és ennyi, mehetek a dolgomra. Ehhez képest valami egészen elképesztő élményben volt részem. Végig masszázsruhában voltam – ezt tőlük kaptam. A végtagjaimat, a hátamat nem csak nyomkodták és gyömöszölték, hanem mozgatták is. Egészen különleges pózokba csavarták a testemet. Olyan volt, mintha valamilyen szertartás részese lennék, minden pontosan ki volt találva. A masszőröm nem csak az ujjaival nyomkodott, hanem a könyökével, sőt, a térdével is!

A végén még egy különleges gyógyteával is megkínáltak, szóval tényleg úgy éreztem magam, mintha egy időutazásban vennék részt, és valamilyen ősi hagyomány szerinti szertartást tapasztalnék meg. Később utána olvastam a dolognak, és rájöttem, hogy így is van. (Az időutazást leszámítva.)

A thai masszázs ugyanis már több száz, talán több ezer éves hagyományokra alapul. Egy legenda szerint bizonyos Dzsíbaka Kumár Bhaccsa dolgozta ki, aki 2500 évvel ezelőtt élt, nagy mestere volt a gyógyításnak és a gyógynövényeknek, és állítólag magát a Buddhát is ő kezelte több alkalommal. Egyesek szerint kolostorokban adták tovább ezt a tudást, tanítványról tanítványra, mások szerint a vidéki falvakban dolgozták ki, és onnan terjedt el ez a tudomány… A legvalószínűbb az, hogy az összes magyarázatnak köze van a valósághoz. A thai masszázs állítólag túl komplex rendszer ahhoz, hogy egyetlen embertől eredjen, és megtalálhatóak benne mind a délkelet-ázsiai, mind a kínai, mind az indiai kultúra és hagyományos orvoslás jegyei. Szóval nem csak megfáradt, fájós hátú emberként, hanem a hagyományok szerelmeseként is csemegének bizonyult számomra a dolog.

Így hát úgy döntöttem, kipróbálok náluk egy másik, hagyományos és nagy múltra visszatekintő masszázsformát: a herbál masszázst.

Ez úgy működik, hogy forró gőzben felmelegítenek kis textil-gombócokat, amik teli vannak Thaiföldön őshonos gyógynövényekkel. Ezután ezeket a labdákat a bőrödbe masszírozzák. Így a gyógynövényes gőz a bőrödön keresztül is felszívódik, és be is lélegzed.

A herbál masszázs ugyanúgy jó az izomfájdalmakra, mint a hagyományos thai masszázs, ráadásul nyugtató, lazító hatása is van. Nehéz lenne megmondani, hogy a kettő közül melyik tett jobbat a közérzetemnek, az izmaimnak és az ízületi panaszaimnak. Mindkettőt nyugodt szívvel tudom ajánlani bárkinek.

Egyébként a herbál masszázst ajánlottam is, épp annak a barátomnak, aki eredetileg a Karma masszázsszalont javasolta nekem. Kipróbálta, és el volt ájulva a dolgotól.

Én a magam részéről szintén vissza fogok még térni, főleg, ha újra jelentkezne a hátfájásom. A dolog arra is jó volt, hogy felkeltette az érdeklődésemet a nép gyógymódok iránt. Korábban szkeptikus voltam ezekkel, de most már tudom, a thai masszázs miért világhírű, és miért alkalmazzák a herbál masszázst az egész világon. Úgyhogy a fejembe vettem, hogy fel fogok kutatni néhány magyar népi gyógymódot. Utánaolvasok, és ha ne adj’ Isten, szükség lenne rá, ki is fogom próbálni őket. Biztos vagyok benne, hogy a mi hagyományaink között is akadnak gyógyító gyöngyszemek.