Az egyik legszebb hagyomány, ami megmaradt a modernitásban is

A családi fotózás az, amire gondolok…

Mintha ünnepnap lenne, szépen felöltözni és szerezni a családnak egy olyan élményt, csinálni egy olyan közös programot, aminek a végén örök emlékek jönnek létre, kézzel fogható formában is, akár.

Vagy például az esküvő hagyományossága… Gyönyörű fotókon megörökíteni a menyasszonyt és a vőlegényt, amely fotókat még az unokáknak is majd megmutathatjuk. Mert, reméljük ez a hagyomány is mindig hagyomány marad, de ha a hagyományos esküvők ideje le is jár, akkor pedig még különlegesebbek lesznek ezek az emlékek! Igazi korlenyomatok.

Profi fotóst találni manapság azért nehezebb, mert igencsak megszaporodott azon hobbisták száma, akik előbb-utóbb professzionalizálni próbálják a tevékenységüket, de nem mindig állnak a helyzet magaslatán.
Ezért is hozom jó példaként Szoboszlai Kriszti oldalát, amikor családi fotózás szolgáltatást ajánlok. És azért linkelem most nektek, hogy lássátok, hogy néz ki egy biztosan profi bemutatkozó oldala, ami felől nem maradhat kétség, hogy jó helyen járunk, az eddigi munkák alapján is.

Na meg a leírások alapján. Tudja, mikre kell felhívni a figyelmet, ha már abban a fázisban járnánk, hogy készülődünk a lefoglalt időpontra, leírja a tenni- és tudnivalókat közvetlenül erre a “szakaszra”… Mennyivel jobb ez, mint valami “nemtörődöm” emberre bízni a dolgot, aki csak túl akar lenni a közös munkán. Ehelyett Szoboszlai Krisztinél előzetesen is felkészülhetünk annak érdekében, hogy a végeredmény minél tökéletesebb legyen! Mert leír mindent, hogy mi által szokott jól működni egy fotógaléria készítés (vele, és másokkal). Rajta ugyan nem fog múlni, de ha már egy ilyen dolgot szeretnénk, jó, ha mi is mindent megteszünk, és akkor maximális lehet a öröm a végén!

Emlékeztek még, amikor suliban az osztályfotót csinálták, már akkor is mennyire tűkön ültünk, mire megjöttek a kész képek? Nos, ezt az élményt szorozzátok fel nagyon sokkal, mert ilyen érzés, amikor csak rólatok és/vagy a családotokról készülnek képek, és nem kettő-három, hanem rengeteg!

Nála látszik az is tehát, miknek alapján ellenőrizhető, hogy valaki érti a dolgát. Például látható ezen a fotós site-on, ami a saját szolgáltatásának megismertetéséről szól, az egyes galériákon is – amiket megannyi kategórián belül megoszt -, hogy csak olyan fotószolgáltatást kínál, amiben bőven rendelkezésre áll nála a kellő tapasztalat. Úgy értem, a fotóaparáttal való munka tekintetében is, meg a stúdió előnyeinek kiaknázásában, kültéren a jó szögek és témák variálhatóságának megtalálásában, stb. Méghozzá komoly fotózási tapasztalat, ami mindenféle szituációban szerzett, és változó közegekben felépített. A képek magukért beszélnek! Egy másik, inkább mozgóképes-vonalon tevékenykedő ismerősömtől tudom, hogy komoly tanulás előzi meg a fotózásban is a különböző fotótípusuk elkészítése módjainak elsajátítását. Máshogy kell viszonyulni a folyamathoz külső helyszínen, vagy berendezett, megvilágított körülmények között… És ezt mind meg kell tanulni!

De nem csak az árulkodik ezekről, amiket magáról ír az alkotó, és nem csak a bemutatott fotók reprezentatívak, hanem az is, amit róla írtak mások. És mindez szintén elolvasható a linkelt helyen. Nem kevés pozitív visszajelzés, nem kevés közösen átélt örömről árulkodó módon. A fotózás ugyanis tényleg közös öröm. Ahogy az elején írtam. Hacsak valaki nem szélsőségesen elzárkózó, akkor természetesen annak nagyobb, akit fotóznak és utána láthatja, hogy művészi értékű alkotásokon szerepel. Felemelő érzés!

Ugyanakkor a jó fotósnak magának is örömteli minden ilyen lehetőség. Mert a jó fotós szenvedélyesen szereti a hivatását. Visszatérve még a megosztott, referenciafotók világára és kategóriáira Krisztinél: kismama fotózás, művészi és glamour fotózás, esküvői és jegyes fotózás, családi fotózás, gyermek fotózás, fine art – szintén külön “gyermek kategóriára” kiterjedően, porték készítése, élményfotózás. Mind tényleg sok-sok korábbi munkával illusztrálva… Az elmondások szerint tipikusan olyan területről beszélünk (mivel ez művészet, kreativitás, és a körülményekhez való alkalmazkodás mindenkori képességének fejlesztése), amelyen tényleg kiemelten fontos a tapasztalat. Ennyire sok fotó, melyekkel ennyire sok kategóriát fel lehet tölteni, mindenképp arról árulkodik számomra, hogy a szükséges tapasztalatnak bizony nincs híján az alkotó. Ez egy olyan dolog, olyan terület, amelyen belül minden egyes újabb fotós kaland/feladat új tapasztalatokat, felismeréseket szül, és új rutinokat is alakít ki. Ezért is hangsúlyozom, ha életetek fontos aspektusáról, vagy eseményéről van szó, ennyire tapasztalt fotóst találjatok a dolgok megörökítéséhez! Van egy-két ügyeskezű kezdő is, de a megismételhetetlen megörökítését profira bízzátok!