Hagyományos vagy modern fűtési megoldások?

A múltkor egy érdekes kultúrtörténeti könyvet olvastam. A 90-es évek otthonait mutatta be nagyon olvasmányos formában. Azóta is sokat gondolkozok ezen a könyvön és a jelenlegi életünkön. Néhány részt ki is jegyzeteltem magamnak, annyira izgalmas volt. A könyvrészleteket olvasva újra és újra az fogalmazódott meg bennem, hogy mennyire megváltoztatta a technológiai fejlődés az otthonaink berendez(ked)ését is. Már számtalan eszközből akad „okos” – megtalálhatóak akár minden helyiségünkben. Beszélnek, zenélnek, wifi is elérhető rajtuk… A lehetőségek tárháza szinte végtelen, és csak nőttön nő. Vajon mennyi teret foglalnak el ezek az eszközök – szó szerint és átvitt értelemben is?
Fizikailag mindenképp sokat, noha bizonyos elektronikai eszközeink apróbbak, kompaktabbak, könnyebbek lettek: telefon (ami egyben diktafon, zenelejátszó, mini tv, fényképezőgép és még számos más dolog egyben), monitorok és televíziók (keskenyebbek, de nagyobbak), eltűnt a hifi, a walkman, a discman, sőt még az MP3 és MP4 lejátszók is. Ezzel ellentétben talán néhány egyéb eszköz csak robosztusabbá vált – hűtőszekrény, mosógép szárítógéppel kiegészülve, megjelent a mosogatógép is, otthonainkat ellepték a profi-félprofi, robosztus kávéfőzőgépek.
Ez csak egy aspektusa a témakörnek: minek a helyére kerülnek ezek az eszközök, mit szorítanak ki az korábbi vagy eddigi tereinkből? Vagy a helyiségek „hozzájuk nőnek”? A kapcsolódást segítik vagy inkább gátolják ezek a használati tárgyak? Megkönnyítik az életünket, a hagyományaink átadását, a kultúra őrzését, vagy épp ellenkezőleg?

Az otthonainkon belül az elérhető eszközök és a kényelmi fok is nagyon megváltozott – nézzük csak meg például az új fűtési rendszereket! Levegő-víz hőszivattyú bizony nem régóta van, pedig milyen hasznos tud lenni. Ez azt jelenti, hogy a berendezés a kültéri levegő hőjét használja fel tulajdonképpen fűtővíz melegítésére, ez pedig a legkiválóbban padlófűtési rendszerrel együtt működik, de radiátorok mellé is jó választásnak bizonyul. Levegő-víz hőszivattyún felül létezik még víz – víz hőszivattyú, talaj – víz hőszivattyú és levegő – levegő szivattyú is. Mindezeket a nagyon szuper és extra hasznos oldalról, a futesrendszerek.hu site-ról tudom, és nagyon boldog vagyok, hogy egy ismerős segítségével rábukkantam erre az oldalra! Ugyanis nem csak hasznos infókat találtam itt, hanem a megyémben egy olyan profi kivitelező céget is, akiknek pontos és kiváló munkájának köszönhetően már az új fűtési rendszerű otthonomból írom ezt a bejegyzést (Levegő-víz hőszivattyú természetesen). Árajánlatot olyan egyszerű volt kérni, mint az egyszeregy, elég volt hozzá annyi, hogy kitöltöttem az oldalon található űrlapot, majd maga a kivitelező keresett fel az előre kalkulált árral és a további részletekkel kapcsolatban.

Az oldalon belül egyébként nem csak a négy fajta hőszivattyú rendszerrel ismerkedhetünk meg (illetve azok jellemzőivel és előnyeivel), hanem hasonló részletes leírást találunk a napelem rendszerekkel kapcsolatosan, illetve az infrafűtésről és az elektromos fűtéssel is megismertet bennünket a futesrendszerek.hu website. Így biztosak lehetünk abban, hogy a számunkra legkomfortosabb és legkedvezőbb feltételekkel működő modern fűtési rendszert fogjuk tudni kialakítani otthonunkba. Ez a sok információ ugyanis tényleg nagyon hasznos és mind a végső döntésben segít. Én magam is, mire eljutottam az ajánlatkéréshez, először alaposan végigböngésztem a weboldalt. Nem mindegy ugyanis, milyenek az ingatlanunk adottságai, mekkora területet szeretnénk felfűteni (mekkorák a szobák, nagy-e vagy átlagos, esetleg alacsony a belmagasság, szeretnénk-e mindegyik helyiséget fűteni, stb.). Egy esetleges napelemes rendszer meglétre vagy tervezése is sokat alakíthat a dolgokon. A napelem egy hosszútávon abszolút megtérülő rendszer, és szintén alapos tervezést igényel.

Miután kitöltöttem az űrlapot, nem sok idő telt el, fel is vették velem a kapcsolatot. Amellett, hogy kaptam egy ajánlatot, a felmerülő kérdéseimet, összes lehetőséget is átbeszélték velem a szakemberek, így úgy érzem, abszolút maximális tájékoztatást kaptam, a lehető legmegfontoltabb döntést tudtam meghozni így szerencsére. A munkálatok is teljesen rendben zajlottak, jó tempóban történt az új fűtési rendszer kiépítése, egyértelműen érezhető volt, hogy alapos, gondos és sokat tapasztalt szakemberek kezében van az otthonom. A munkával ár-érték arányban is teljesen elégedett voltam, sikerült a tervezett pénzügyi kereten belül maradnia a végösszegnek és utólag sem csinálnék semmit másképp, hihetetlenül elégedett vagyok a végeredménnyel. Mivel azóta már érkezett egy-két számlám, a gyakorlatban is bebizonyosodott, hogy jó döntést hoztam. Ezért is szerettem volna a céget bemutatni itt az oldalon, hátha valaki más is hasonló helyzetben van…

Levegő-víz hőszivattyú volt számomra a legjobb megoldás, imádom a padlófűtésem – ez tényleg az egyik legjobb opció, ez azonban nem jelenti azt, hogy számodra is biztosan ez lesz a tuti! Olvass és bátran kérdezz a honlapon a megadott felületeken…. Biztosan a segítségedre lesznek, és a következő fűtésszezont már az új rendszerrel együtt kezdheted meg.