Nagy történetek elején állni izgalmasabb, mint a végükön

Mindig elgondolkodom rajta, amikor hobbi-történészkedem egy letűnt korszak kapcsán, vagy olvasok egy érdekes könyvet a múlt egyik korszakáról, hogy milyen lesz majd elmesélni úgy másfél évszázad múlva mondjuk azt a kort, amikor én éltem.

Milyen lesz mondjuk annak az elbeszélése, hogy Magyarország hogyan állt át megújuló-energiahasználatra, ez hogyan befolyásolta a hétköznapi létünket és életünket, és hogy számoltunk le a régi energiahordozók használatával.

Nem tudom, milyen lesz mondjuk egy kőolaj nélküli világ, de a jövő már most elkezdett épülni. Már nem csak a lelkesebbek telepítenek mondjuk napelemek a házukra, hanem van már állami napenergia támogatás is, ráadásul már nem is először. Szóval ez már elkezdődött, és nekem is érdekes, hogy hol is tart most, hisz az elejénél már én is éltem, csak akkor még nem foglalkoztatott. Most viszont azért érdekel, mert elindul Magyarországon a Napenergia Plusz Program 2024, aminek a keretein belül kapható 65%-os napenergia támogatás. Nem semmi, ugye?

Amikor ilyen dolgok jelennek meg az életünkben, úgy nem nehéz felgyorsultnak érezni a haladást a jövő felé. A napenergiapluszprogram.hu-n található oldal ad még általános leírásokat is a régebbi napelemes programokról a jelenleg futó, legérdekesebb mellett. Engem az internet hozzájuk vezetett, mikor a hírek kapcsán érdeklődni kezdtem, bár eléggé kézenfekvő is volt a domainjük alapján, hogy őket keresem, minden bizonnyal.

Náluk tényleg mindent megtudok a napenergia támogatás elérhetőségének mikéntjéről. De, amikor azt hangsúlyoztam, milyen az első nagy lépés, az egyik legmeghatározóbb mozzanat egy folyamatban, akkor sem véletlenül gondoltam pont a jelenlegi időszakra és a jelenlegi támogatási kiírásra. Mert most már ott tartunk, hogy terjednek az energiatárolásra kitalált akkumulátoros rendszerek is napelemekhez, nem csak maguk a napelemek nagyon népszerűek.

De mi derül ki nyers részleteiben a programról ezen a weboldalon? Az, hogy a kormány 75 milliárd forintnyi támogatást tervez szétosztani. Ez a támogatási összeg 20.000 család költségeit fedheti le országosan. A támogatási összegen felül nagyjából 2 millió forintos önrész kell majd a beruházók részéről. 4-5 kW-os energiatermelési rendszert lehet venni majd, és nagyjából dupla ekkora akkumulátoros rendszert. Ez egy családtámogatási programszerűség is egyben, így várhatóan a családi házban sokan élők fognak hozzájutni. (A többgenerációsan együtt élő családok) De nagyon fontos, és a weboldalon is sokat hangsúlyozzák, hogy mindenféle paraméter is módosulhat még. Az indulási dátum 2024. január 1., de még ezt is változhat akár!

Új szelek fújnak, de most nem a szélerőművekre gondolok. Viszont ekkora programokkal, amik ilyen sok embert érnek el, tökre valószínűen terjedni fog az a személet, hogy váltani kell megújulóra, mert érdemes is. Nullás villanyszámla, ha sokat süt a nap, de az év felhősebb időszakaiban is, és télen is biztonságban lehetünk, mert rá leszünk csatlakozva ugyanúgy a villanyáram-hálózatra. Ez nem csak azért jó, mert vételezhetünk bármikor plusz áramot, ha valamiért mégsem termelnénk, hanem azért is, mert amikor túltermelünk és valamiért nem használjuk fel azt, akkor el is adhatjuk a szolgáltatónak a feleslegünket.

Érzitek már miért vagyok ennyire korszak-váltás hangulatban? Mert nagyon abban vagyok amúgy!… A napenergiapluszprogram.hu még részletesebben leír mindent, mindenről, főleg a programban foglaltak konkrétumairól, de általánosságban is a kapcsolódó dolgokról. Mi várható napelem-fronton és a megújuló energia terén Magyarországon? Tőlük most megtudjátok! Mert bizonyosan nagy ismerői a területnek, akik segítenek pályázni egy ilyen napenergia támogatásra! Esetleg vegyétek fel velük a kapcsolatot, kérjetek árajánlatot!