Az életre is tanítanom kell a diákjaimat

Történelmet, pontosabban kultúrtörténetet tanítok egy gimnáziumban. Már gyermekkorom óta rajongok a történelemért és fiatalon elhatároztam, hogy én is történelmet fogok tanulni, majd tanítani. Volt egy kedves tanárom, akit sosem fogok elfelejteni. Ő nem csupán a lexikális tudást tartotta fontosnak, hanem mindig szakított időt az úgynevezett életre nevelésre is. Mikor elvégeztem az egyetemet, én is elhatároztam, hogy másképp fogom tanítani a történelmet, mint sok más tanár, akikkel életem során találkoztam. Bele fogok csempészni a tananyagba rengeteg gyakorlatot és olyan életszerű dolgokat, amelyek hasznosak lesznek majd a gyerekek számára. Szerettem volna emlékezetes maradni, olyan tanár, akire később, majd amikor visszagondolnak, hálásak lesznek.

Ahogy teltek az évek, egyre közelebb kerültem ehhez az álmomhoz. Mára már egy valóban közkedvelt tanár vagyok, akinek az óráit szívesen látogatják a diákok. A mai óra anyaga pedig az ókori görög kultúrtörténet, majd az utolsó 15 percre azt terveztem, hogy a szerelőkről és a műszaki problémákról fogunk beszélgetni. Kellett-e már szerelőt hívniuk, ismernek-e szerelőket, mit gondolnak erről a munkáról, hívnak szerelőt probléma esetén vagy inkább önállóan oldják meg a problémát? Na meg hasonló kérdésekkel foglalkozunk majd. Egy történet elmesélésével kezdtem.

Nem olyan régen dugulás volt a lakásomban. Én az a típus vagyok, aki nem szereti maga megoldani a problémákat, már ha ilyen komoly jellegűek. Ennek az az oka, hogy félek, nehogy több kárt okozzak, mint amennyi alapból a probléma lenne. Így hát igyekszem mindig szakértőt hívni, mert az a hosszú távra való tekintettel sokkal jobb döntés. Ezzel a dugulással is így voltam, ezért hívtam a vizszereles.net céget. A vizszereles.net honlapon található telefonszámot hívtam, de úgy is lehetet volna kapcsolatba lépni a céggel, ha a honlapon található űrlapot töltöm ki. A telefonban nagyon kedvesek voltak, mindent elmondtam, amit tapasztaltam. Minden apró részletet megkérdeztek, hogy pontosan tudják, milyen eszközökre is lesz szükség majd a helyszínen.

Egy órán belül ki is érkeztek és meg is kezdték a munkálatokat. Garantálták, hogy egy órán belül megérkeznek a fővárosba vagy annak környékére. Hiszen egy ilyen dugulás nem játék és nem szabad napokat várni a probléma orvosolásával. Rengeteg egyéb településen vállalnak vízszerelési munkálatokat, csak kissé több időt vehet igénybe, mire megérkeznek a helyszínre a szakemberek. A szakemberek, akik kiérkeztek nagyon tapasztaltak voltak és profin, profi eszközökkel szüntették meg a dugulást a lakásomban. Megtudtam, hogy 30 éves múlttal rendelkezik a cég, az ott dolgozóknak pedig nagyon szigorú szakmai követelményeknek kell megfelelnie. Azt is fontosnak tartottam elmesélni, hogy a cég AA minősítéssel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy remek, stabil és biztos cég.

A szakemberek, miután végeztek a munkálatokkal elmondták, hogy nagyon örülnek, hogy azonnal őket hívtam. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy barkácsboltban vásárolt kézi szerszámokkal, kifejezetten duguláselhárító szerszámokkal vagy erre való vegyszerekkel próbálják maguk megoldani a dugulást. Ezzel sokan sokkal nagyobb kárt tudnak okozni, akár nagyobb dugulást tudnak előidézni ahelyett, hogy megoldanák a problémát. Ezért döntöttem én magam is úgy, hogy szakembert hívok. Sokkal jobban megéri így anyagilag, mint akkor, ha ideiglenesen megoldódik a probléma, majd időről időre újra és újra szembesülünk ezzel a problémával.

A vizszereles.net cég is ebben hisz. Vállalnak garanciát is az általuk elvégzett munkákra, hiszen nem a felszíni problémát oldják meg, hanem hosszú távon gondolkodnak. Így maga munkálat elvégzése lehet, hogy nem 10-15 perc, hanem hosszabb idő lesz. Ugyanakkor sokkal tartósabb és magasabb minőségű az elvégzett munka. Plusz a cég ki tud állítani számlát is, olyat, amilyet a biztosító társaságok is elfogadnak, így baleset vagy olyan hiba esetén, ahol nem feltétlen a tulajdonos a hibás, nem kell pánikba esni.

Azt is elmondtam a gyerekeknek, hogy mi minden egyéb vízszerelési munkálatot tud elvégezni a cég. Lehet hívni a céget akkor, ha vízvezeték szerelésre van szükségünk, WC szerelésre, fel kell újítani a kádunkat, esetleg a csaptelepet, mosdót vagy a bojlert. Ráadásul nem csak szerelésről, hanem karbantartásról vagy cseréről is tudnak gondoskodni a cég munkatársai. Ezen kívül csatornázási munkálatokat is el tudnak végezni. Csatornaépítést, lefolyó szennyvízhálózat szerelését kiváló eszközökkel, nem csak saját, hanem gépi eszközökkel is el tudnak végezni. E mellett csatorna kamerázást, műszeres csőtörés bemérést, kamerás csővizsgálatot is végeznek professzionális eszközökkel. Hiszen egy dugulás lehet akár nagyon komplex, mélyről jövő is. Csőtörést is el tudnak hárítani, legyen szó a nyomóvezetéket, a szennyvízvezetéket vagy a fűtésrendszert érintő csőtörésről. Az előbb említett profi műszerek segítségével be tudják mérni pontosan és hatékonyan a hibákat. A dugulás elhárítást pedig olyan eszközökkel végzik, pont mint az én lakásomban, amelyeket csak a hozzáértő emberek tudnak használni. Ezek például az ipari pumpák, a spirálos berendezések és a woma berendezések. Végül pedig azt is meg kell említeni, hogy a cég foglalkozik fűtésszereléssel is. Ha például nem működik a fűtőtest vagy a gázkészülék, vagy esetleg a fűtéshálózattal van a probléma, nem is számít, mert minden ilyen problémára tudnak megoldást a szakképzett munkatársai a cégnek.

Meséltem még a gyerekeknek arról az esetről is, amikor édesanyám házában kellett szerelési munkálatokat végezni. Akkor is a vízszerelés.net céget hívtuk segítségül. Beüzemelték az új bojlert, felszerelték a kádat, a csapot és a zuhanyzót is, bekötötték a vizet és még csatornát is építettek ki, valamint a régi csatornát végigkamerázták, mert biztosra akartunk menni, hogy nincs-e valamilyen komolyabb dugulás az elöregedett csövekben.

Meséltem még egy olyan alkalomról is, amikor a felső szomszédom maga akarta megoldani a dugulást egy olyan pumpával, amit vagy 100 éve vett a férje egy akciós kuponnal. Az lett a vége, hogy beázott a padló, így csöpögni kezdett a plafonomból a víz, majd mire kihívta a szerelőket, már szinte el is ázott az étkezőm. Nagy vödrökkel próbáltam összegyűjteni a vizet. Ezen a történeten nagyokat kacagtak a gyerekek, pedig egyáltalán nem volt vicces és idővel nem is szépült meg ez az emlékem.

Miután megbeszéltük mindezt, a gyerekeknek még rengeteg kérdésük volt, hiszen ez valóban egy gyakorlati téma. Nem gondoltam volna, hogy ilyen határozott véleményük van a gyerekeknek erről és azt sem, hogy majd ennyi kérdésük lesz. Végül egész szünetben bent maradtunk a teremben és beszélgettünk. Meséltem még néhány hasonló történetet, nem csak az enyémeket, hanem az ismerőseim történeteit is. A gyerekek is meséltek, sőt olyan gyerek is volt, aki ismeri a vizszereles.net céget, mert náluk is volt csőtörés nem olyan régen. Az ő szülei is ezt a céget hívták és ők is annyira meg voltak elégedve velük, mint én. Végül azt a konzekvenciát vontam le, hogy a gyerekek talán jobban élvezték a vízszerelés témát, mint az ókori görög kultúrtörténetet.