Ti miről szoktatok beszélgetni múzeumban?

Mindig nagyon érdekelt a művészettörténet. Azt hiszem, eleinte azért szerettem meg, mert volt egy nagyon jó tanárunk. Olyan érdekesen és érthetően tartotta az órákat, hogy lehetetlen volt nem odafigyelni rá. Szerintem az a legjobb, amikor egy tanár szereti amit csinál, és számít neki, hogy ezt adja át a tanítványainak is. Például van, amikor mondjuk egy nagyon nagy tudású professzor tart előadást egy témáról, amiről mindent tud, de mégsem figyel senki az óráján… Mert nem fordít elég energiát arra, hogy a diákok számára is érdekessé tegye a mondanivalóját. Egy igazán jó tanárnak nemcsak nagy tudással kell rendelkeznie, hanem emellett egy különleges képességgel is arra, hogy meg tudja ragadni, és fenn tudja tartani a figyelmet. A mi tanárunkban, akitől először tanultam művészettörténetet, ez a képesség nagyon is megvolt. Nem is tudom, vajon akkor is elkezdett volna érdekelni a téma, ha nem ő a tanárom, de abban biztos vagyok, hogy nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ezt az utat választottam. Egy napon én is szívesen lennék tanár, hogy ugyanezt az élményt és tudást tovább adhassam másoknak. Addig is igyekszem mindenféle formában megismertetni az emberekkel a művészettörténet szépségeit. Talán pont azért, mert mindig is művészi beállítottságú ember voltam, lenyűgözőnek találom, ahogy a művészetek és a történelem összefonódik. A történelmi események hatással vannak a művészeti stílusokra, irányzatokra. Kifejezetten érdekes megfigyelni, hogy milyen események történtek azonos időben a világ különböző pontjain, és eközben milyen művészeti alkotások születtek, milyen új stílusok fejlődtek ki. Sokat járok múzeumba és könyvtárba is. Ezeken a helyeken – amellett, hogy bővíthetem a tudásomat – megismerkedhetek az enyémhez hasonló érdeklődésű emberekkel. Nehogy azt gondoljátok, hogy a múzeumba járó emberek csak filozófiai és művészi témákról tudnak beszélgetni! Én például az egyik legjobb barátomat egy nyomda kapcsán ismertem meg. Beszélgetésbe kezdtünk egy kiállításon, és megkérdeztem, nem tudja-e véletlenül, hogy hol lehetne címkéket kinyomtatni. Meglepődött a kérdésen, de készségesen válaszolt, és a Budaörsön található Color Nyomdát ajánlotta. A címkékre anyukámnak volt szüksége, aki egy kisebb boltot vezet, és ilyen címkékre szerette volna kinyomtatni a termékinformációkat és az árakat.

Amikor később hazamentem, megnéztem a nyomda honlapját a neten. Azonnal felkeltette az érdeklődésemet, mert egy kifejezetten szépen megtervezett weboldalról volt szó. Minden részletre gondot fordítottak: a színek összhangjára, képek és videók elhelyezésére az oldalon, a betűtípus kiválasztásánál a könnyen olvashatóságra és az elegáns megjelenésre, a felületen elhelyezett szövegek érthetőségére… Egyszóval egy nagyon letisztult, átlátható, de mégis figyelemfelkeltő honlapot láttam.

Mivel – ahogy már említettem – fontos számomra a történelem, nem tudtam megállni, hogy elsőként ne a bemutatkozásról és a nyomda megalakulásáról szóló részeket nézzem meg. Ebből megtudtam, hogy a Color Nyomda 1996 óta működik, és két egyéni vállalkozás összeolvadásával jött létre. A vállalkozások egyike már akkor jelentős tapasztalattal rendelkezett, amely az azóta eltelt évek során még biztosabb tudássá fejlődött. A nyomda számára fontos a minőségi munkavégzés, a határidők betartása, valamint a munka minél rövidebb időn belül történő precíz elvégzése. Ezenkívül egyaránt érték a számukra a fiatalos lelkesedés és kreativitás, illetve a sokéves szakmai tapasztalat is. A rövid bemutatkozó leírás mellett egy kisfilm is megtekinthető ezen az felületen. Ebből még több információt és érdekességet megtudhatunk a nyomdáról. Az oldal tetején lapozható formában az üzem belsejét ábrázoló képeket helyeztek el. A felső sávban látható képek vagy videók több helyen is megjelennek: például a kezdőoldalon szépen összevágott fekete-fehér videókat láthatunk itt. Nekem kifejezetten elnyerte a tetszésemet ez a választás: ugyanis a weboldal a fekete, a sárga, és a fehér színekre épít, a fekete-fehér videók pedig tökéletesen illeszkednek ebbe.

Miután tájékozódtam a bemutatkozó részből, és megcsodáltam a honlap szerkesztését, az elérhetőségeket kerestem meg. Ez minden webes felület esetében fontos nekem, mivel nem egyszer jártam már úgy, hogy érdeklődni szerettem volna egy-egy termékkel kapcsolatban, de sehol sem találtam telefonszámot vagy egyéb elérhetőséget. A Color Nyomda weboldalán szerencsére ebből nem volt hiány: számos munkatársuk telefonszáma elérhető a “kapcsolat” feliratra kattintva, továbbá ügyfélszolgálati és információs email címek is. Ezeken kívül egy online ajánlatkérő adatlapot szintén kitölthetünk. Én személy szerint nagyon hasznosnak találom az ilyen elektronikus űrlapokat, és örömmel látom, hogy egyre több helyen elérhetőek. Természetesen nem helyettesítik az emberi segítséget, és nem tudnak azonnal választ nyújtani a kérdéseinkre, de amennyiben nem szeretünk vagy nincs időnk éppen telefonálni, nagyon jól jöhetnek. Sok bosszúságtól is meg tudnak minket kímélni, ugyanis a telefonok gyakran foglaltat jeleznek, vagy nem veszi fel őket senki – az online adatlapot azonban bármikor elküldhetjük. Az elérhetőségek mellett megtekinthetjük itt az üzemek pontos címeit és a nyitvatartási időt. Három üzemük is van, ebből azonban csak a budaörsiben van ügyfélfogadás.

Végre eljutottam odáig, hogy megnézzem azt, amiért eredetileg felkerestem a weboldalt: a címke, matrica, és etikett nyomtatást. A termékeken belül az “alap nyomdatermékek” között találtam rá az etikett nyomtatásra. Láttam, hogy a nyomdánál van lehetőség a termékek kis-és nagy mennyiségű előállítására egyaránt. Az etikett nyomtatás leginkább azok számára lehet hasznos, akiknek sok egyforma méretű matricára van szükségük.

Az etikett nyomtatás mellett még nagyon sok egyéb szolgáltatás is elérhető. Az alapvető nyomdai termékek közül szinte bármit meg tudnak valósítani. Rendelhetünk szórólapot, plakátot, meghívót, magazint, könyvet, névjegykártyát, és még sok minden mást is. Ezek mellett foglalkoznak reklám eszközök készítésével is, mint például a molinók vagy a kirakat fóliák.

Amennyiben érdekelne minket, hogy milyen gépekkel dolgoznak a nyomdában, ezt is megnézhetjük. A weboldalon található egy géppark, ahol fényképekkel és részletes leírással ellátva mutatják be a nyomdai gépeket. Referenciaképek szintén megtekinthetőek. Láthatjuk, hogy a Color Nyomda már nem egy ismert cégnek készített termékeket vagy reklám eszközöket. Az ilyen képek felmutatása kifejezetten fontos lehet egy szolgáltató cég esetében. A jövőbeni vásárlók, ügyfelek nagyrésze azt nézi meg legelőször, hogy vannak-e feltüntetve referenciák. Ha vizuálisan is megjelenítik az eredményeiket az online felületen, az sokat számíthat. Én magam is könnyebben vásárolok meg valamit, amiről van kép, mint egy olyan terméket, amelyről nincs.

Amennyiben kész anyagokat szeretnénk beküldeni nyomtatásra, először el kell olvasnunk a nyomdai anyagleadási segédletet. Ebben felsorolják, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie a leadott nyomtatásra szánt anyagnak. Amennyiben hibásan vagy nem megfelelően küldjük be, sok felesleges munkát okozhatunk vele a nyomdában dolgozó embereknek, és saját magunknak egyaránt. A leadási segédletben minden részletet és információt megtalálunk, amire ezzel kapcsolatban szükségünk lehet.

A honlapon még álláshirdetések is elérhetők, amennyiben valaki megfelelő szakképzettséggel rendelkezik, és szívesen dolgozna nyomdában.

Miután ilyen alaposan megnéztem a Color Nyomda weboldalát, végül anyukámnak is sikerülhetett az etikett nyomtatás. Nagyon örültünk, hogy rátaláltunk erre a nyomdára. Én pedig nem csupán a nyomdát, de egy jó barátot is megismertem a múzeumban folytatott beszélgetés során.