Kultúrtörténeti kutatás a baba fogzásáról

Amatőr történész vagyok. Mindig egy-egy olyan témába ásom magam részletesen bele, amely esetében közvetlenül is érintett vagyok. Így sokkal motiváltabban kutatok az adott területen, a motiváltság pedig a siker egyik legfontosabb előfeltétele.

A nyáron, közel nyolc hónappal ezelőtt született meg a második gyermekünk, Szonja. Akinek eléggé meggyűlt a baja a fogai növekedésével. Érdekes módon az első babánk esetében ezen a területen semmilyen problémánk nem volt. Viszont Szonja esetében heteken át alig aludtunk, a kicsi éjjel nappal halkan, de fáradhatatlanul sírt. Próbálkoztunk hűsítő gélekkel, de ezek sem használtak.

A feleségem tanácsot kért a gyakorlottabb barátnőitől. Egyikőjük figyelmünkbe ajánlotta az Imagine Baby weboldalán forgalmazott speciális rágókákat. Próbaképpen rendeltünk egyet. Az ízléses csomag már másnap megérkezett, benne egy kék és mosolygós rágómaki. Ezt kifejezetten a baba fogzásra fejlesztették ki. Speciális, de nagyon biztonságos műanyagból készült, amely természetesen “minden mentes”: sem BPA, sem FDA, sem pedig CE nincsen benne. A feleségem rákente a fájdalomcsillapító készítményt a mókás kismajom fejére és a pityergő Szonja kezébe adta a figurát.

Szonja pedig azonnal tudta, mi a teendő vele. Szájába vette a kismajom fejét és bőszen rágcsálni kezdte. Kis kezeivel is gyűrte, gyömöszölte a majom testét és apró ínyével elégedetten harapdálta. És pár perc elteltével eltűntek a könnyes szemek, helyüket egy elégedett és mosolygós baba vette át.

baba fogzásra

Elámultam a gyors hatáson. Nem nagyon hiszek a rapid csoda eszközökben, de az Imagine Baby rágókája a baba fogzásra valóban gyors és hatékony megoldás.

Kíváncsi voltam, hogy milyen termékeik vannak még. Beléptem a webshopjukban és elámultam: nemcsak majmocskák vannak, hanem egy egész állatkert kel itt életre a Rágózzo termékcsaládban. És ráadásul még humoruk is van a webáruház üzemeltetőinek: rágókoma, rágoszaurusz, rágoszlán, rágófáni. Ezeket a kis állatokat szívesen felírnám receptre depressziós felnőttek részére is. Egy-egy stresszes nap után minden idegileg megfáradt ember részére elrendelnék 15 perc együttműködést rágóröfivel és rágócápival.

És nemcsak rágókák vannak az Imagine Baby webshopjában, hanem logikai játékok, fürdőjátékok, textil termékek, mókás cumik, mobil bilik és cuki ajándékboxok is.

És ha már ajándék. Amennyiben nem mersz vagy nem tudsz dönteni, akkor legegyszerűbb, ha egy ajándékutalványt vásárolsz. Ezzel biztosra mész: egészen biztosan örömöt szerzel és a megajándékozott szülők biztosan ki fogják tudni választani a nekik és főleg a gyermeküknek legjobban tetsző kispajtást.

Az Imagine Baby esetében lehetőségünk van arra is, hogy vásárlás előtt élőben megnézzük, megtapogassuk a termékeket. A Pozsonyi úton van az üzletük, itt személyesen megismerkedhetünk rágómakival és barátaival. Kérdezhetünk a nagyon segítőkész eladóktól és ha már itt vagyunk, körülnézhetünk a képességfejlesztő játékok között is. Ajánlom figyelmedbe a Kis bőröndöm – hangszereket. Ha ma lennék gyerek, csakis egy ilyen készlet segítségével szeretném kezdeni a zenével történő ismerkedést.

Látva azt, hogy napjainkban milyen válaszok születnek a baba fogzásra, természetesen kitört belőlem az amatőr történész. Végeztem egy kisebb kutatást, hogy néhány száz évvel ezelőtt őseink mit és hogyan tettek annak érdekében, hogy gyermeküknek megkönnyítsék a fogak kibújásának időszakát. Érdekes módon semmit sem találtam. Még alaposabban körülnéztem a levéltárak mélyén és a könyvtárak leghátsó polcain. Továbbra is semmi találat. Végül arra jutottam, hogy a középkor emberének jóval komolyabb problémái voltak annál, minthogy miért sír a gyerek. A középkorban az volt az elterjedt nézet, hogy a gyerek sírva, az asszony verve, a részeges férj pedig holtan jó.