Bár a hőszivattyú nem hagyományos, de azért igencsak hasznos

A hagyománytisztelet és a múltban élés két külön dolog. Nagyon sokan keverik, és még többen el is utasítják. Viszont a modern technológiákat, újításokat sem érdemes elutasítani, pláne, ha azok jobbá teszik az életünket. Ott vannak például a megújuló energiát hasznosító rendszerek, amikkel sokkal költséghatékonyabban lehet fűteni, vagy éppen energiát előállítani. Ezek közül mostanában egyértelműen a napelemek a legnépszerűbbek, de amik nekem különösen tetszenek, azok a hőszivattyúk. Egy ideje már kacérkodtam egy ilyen berendezés gondolatával, azonban csak mostanában jutottam el odáig, hogy ténylegesen utána is néztem a dolgoknak. Nem volt egyszerű, mert elég összetett téma, és sokan próbálnak írni róla, több-kevesebb sikerrel. De ráakadtam a klimaglobal.eu oldalára, ahonnan végre összeszedetten, minden fontos információval együtt megtudhattam mindazt, ami érdekelt. És így máris nem tűnt olyan távolinak és megfoghatatlannak a hőszivattyú szerelés, hiszen ha tudom, hogy mi miért működik, és hogyan, akkor összeáll a kép.

A hőszivattyúk azért különlegesek, mert alacsony energiafelhasználással képesek nagy hatásfokkal működni. Többféle is van belőlük, de a lényeg, hogy hőcsere útján képesek fűteni vagy hűteni. A légkondit mindenki ismeri, nem igaz? Nos, voltaképpen az is egy levegő-levegő hőszivattyú, csak az pont a szoba belső hőmérsékletét vonja el, és kifelé fújja a meleget. Ha ilyen rendszerrel fűtesz, akkor pont fordítva működik, azaz befelé fűt, kifelé hűt. Tudom, ez kissé sarkított példa volt, ráadásul a többfunkciós hőszivattyúk akár mindkettőre képesek, így viszont tulajdonképpen két legyet ütsz egy csapásra. És a hőszivattyú szerelés is annak függvényében válik egyszerűbbé vagy bonyolultabbá, hogy milyen választasz.

hőszivattyú szerelés

Egy talajkollektoros vagy talajszondás rendszerhez például igen nagy földmunkára is szükség van, ennél fogva a folyamat is drágább és időigényesebb, míg az említett levegő-levegő hőszivattyú szerelése csak egy kültéri és több beltéri egységből áll. Ehhez nem kell óriási, huszon-négyzetméteres sík földterület, nem kellenek munkagépek, csak egy olyan jól képzett csapat, mint amilyen a Klímaglobál Kft. munkatársai. Ha tőlük kérsz árajánlatot hőszivattyúra, akkor elvégzik a helyszíni felmérést, és ha minden passzol, akkor a komplett kivitelezést is vállalják. Nekik már rutin munka a hőszivattyú szerelés, ráadásul az egész országban bárhol vállalják.

Emellett ha az áramszolgáltatódnál igényeled a hőszivattyú rendszered mellé a H-tarifát, akkor az üzemeltetési költségeid is alacsonyabbak lesznek. Igazából ezt is a klimaglobal.eu oldaláról tudtam meg, korábban hasonló infóval még csak nem is találkoztam. De nagyon jó, hogy végül odataláltam hozzájuk, mert így már lényegesen felkészültebb leszek, ha egyszer belevágok. Nem lesz akkora csinnadratta az a hőszivattyú szerelés, főleg akkor, ha ilyen felkészült csapat végzi, és én is mindent meg tudok tenni annak érdekében, hogy gyorsan és akadálymentesen menjen.