Hobbiból hivatás: csak egy saját cég kell hozzá

Tudjátok, hogy mennyire érdekel a történelem és a hagyományok. Tulajdonképpen ez a fő hobbim, szinte bármennyi időt rá tudnék szánni, hogy ezekkel kapcsolatos könyveket olvassak vagy beszélgetésekben, vitákban vegyek részt. Éppen ezért azon gondolkodom már egy jó ideje, hogy hogy tudnám ezt a már meglévő tudást és lelkesedést felhasználni, hogy ezzel keressem a mindennapi betevőt, ez legyen a szakmám, a hivatásom. Hosszas agyalás után arra jutottam, hogy a keresletet és a kínálatot na meg a fentieket figyelembe véve családfa kutatással kellene foglalkoznom. Manapság már egyre nagyobb a jólét, az embereknek futja ilyen szolgáltatásokra is, illetve természetes, hogy mindenkit érdekel, hogy honnan is származik pontosan. Ez nagyon fontos is egyébként, sok fontos dolog a felszínre kerülhet ezáltal, sok minden nyerhet magyarázatot. Emellett a technológiai fejlődés a segítségünkre lehet, hiszen ma már szerencsére olyan sok régi dokumentumot, levéltári anyagot digitalizáltak, hogy rengeteg mindent már az interneten is megtalálhatunk, ha elég kitartóan keresünk. Szóval ez lenne a hőn áhított új szakmám, amibe már nagyon várom, hogy végre belevághassak!

Igen ám, de ehhez ugye szükség lesz valamilyen hivatalos formára, keretre. Először is kellene alapítanom egy céget, hogy tisztán működhessen és a befizetett adó után idős koromban majd nyugdíjat is kapjak. A cég formáját tekintve ki kellene találni, hogy mi lenne számomra a legideálisabb: egyéni vállalkozás, Bt vagy Kft?

Egy kis segítségért felmentem a netre keresgélni és a következő hasznos oldalra bukkantam: https://topcegalapitas.eu/szekhelyszolgaltatas/. Itt leírják, hogy pontosan milyen lépéseken kell végig mennem a cégalapításhoz, hogy mennyi pénz kell hozzá, illetve ha szükségem lenne rá, akkor akár székhelyet is tudnak biztosítani a cégemnek meg az ehhez járó extra szolgáltatásokat.

Na de menjünk szépen sorban. Először is úgy döntöttem, hogy kft-t fogok alapítani, az én terveimhez az passzol jobban. Ennek a költsége most 16 900 Ft, vagy ha igénybe veszem a székhely szolgáltatást is, akkor ezért nem is kell fizetnem. Igazából ez jól is jönne nekem, mert nincsen irodám, itthonra pedig nem hozhatom a jövőbeli ügyfeleimet, akik a családfájuk kutatásával bíznak majd meg engem. Ez egy bizalmi szolgáltatást, amit nem bíznak emiatt akármire. Egy kellemes, színvonalas, meghitt iroda kellene hozzá. Akár prémium is, az a szolgáltatásomnak is megadná azt a lehetőséget, hogy a szakmában magasabb presztízst szerezzek és a tehetősebb, netán híresebb ügyfelek forduljanak majd hozzám. Tőlük magasabb óradíjat is kérhetnék és így gyorsabban tudna nőni az új vállalkozás.

Ez a cég 3 különböző székhelyet is kínál. Az egyik Újlengyel, aminek az az előnye, hogy ott nem kell iparűzési adót fizetni. Ez nagy előny lenne most nekem, mert az elején nagyon sok a költség, de megnéztem a térképen, hiába van Pest megyében, nekem a heti többszöri tárgyalásokhoz mégis túl messze van. Túl sok időmet vinné el az utazás.

A másik lehetőség egy budai vagy egy pesti tárgyalóterem használata. Pesten talán jobb a tömegközlekedés, de Buda meg jóval patinásabb, előkelőbb, plusz az otthonomhoz is jóval közelebb van, így én ezt választom. Nem szeretnék minden nap odamenni, de a hivatalos leveleimet át fogják venni és egyben megkapom, nem kell folyton a postára járkálnom majd a tértivevényes küldeményekért. Emellett a cégtáblámat is kitehetem, ami még bizonyos mértékű reklámmal is felér azok számára, akik arra haladnak el.

Na de mennyibe fog ez nekem kerülni? Most van egy olyan akciójuk, hogy ahogy írtam, ha veszek náluk minimum 6 hónap székhely szolgáltatást, akkor nem kell fizetnem a cég alapításért. Emellett egy hónapot ajándékba kapok, így az első 7 hónap rendben is lesz. Ennek a teljes költsége 30 000 Ft + áfa. Ez az összeg még magánemberként is elenyésző, ha meg cégként nézem, hogy nem kell bérelnem és fenntartanom egy saját irodát, akkor fenomenális!

Akkor nézzük a többi tudnivalót. A Kft alapításhoz 3 millió forint törzstőkére lesz szükségem. Ennek egy részét már összespóroltam, a család is tud valamennyit kölcsön adni, illetve szerencsére nem kell rögtön az egészet befizetni, elég az alapítástól számított második év végéig megtenni azt.

Ha beadom a cégalapítási kérelmet, amit a fenti céggel fogok intéztetni, akkor körülbelül 2-3 nap alatt már be is jegyezhetik, de maximum 9 napba szokott ez telleni átlagosan. Ha ez megtörténik, rögtön kapok majd adószámot, cégjegyzék számot és statisztikai számjelet is. Ezeket követően tudok majd elmenni a bankokba, mindenhol ajánlatot kérni, hogy hol éri meg legjobban majd a cég bankszámláját vezetnem. Erre azért rá fog menni jó néhány munkanap, főleg ha figyelembe veszem a bankok nem túl hosszú nyitva tartását is. Azt is megtudtam, hogy ezt vírus ide vagy oda, nem lehet online intézni, ehhez bizony be kell mennem és vinnem kell minden dokumentumot is. Szerencsére ez nem gátol meg abban, hogy számlázzak, mert a bejegyzés után arra már van módom, akár van bankszámlám, akár még nincs.

Szerintem a családfa kutatáshoz nem kell semmilyen engedély, de azért utána fogok nézni, nehogy ezen múljon a dolog.

Végül, de nem utolsó sorban ki kell találnom egy nagyon frappáns cégnevet. Egy olyat, ami utal a tevékenységre magára, exkluzivitás és legfőképp bizalmat sugároz és nem utolsó sorban nem egyezik meg semmilyen már létező cégnévvel. Szerencsére ezekről van fent egy lista a neten, azt át kell majd néznem. Illetve akár ötletet is adhatnak majd a tökéletes név megtalálásához gondolatébresztőként.

Mielőtt belevetném magam ebbe a procedúrába, szerintem fel fogom hívni őket telefonon is, hogy biztos, ami biztos, semmilyen fontos tudnivaló ne sikkadjon el.

A cégnek is utána néztem egyébként. Már több, mint 10 éve foglalkoznak cégalapítással és székhely szolgáltatással, szóval van rutinjuk. 15 000 ügyfelük volt már és igen nagy területű irodákkal rendelkeznek. A legnagyobb ügyfeleiket is feltüntetik a honlapjukon. Ha ezek őket választották a nagy szakértelmükkel és gondos utána járással, akkor egész biztos, hogy nekem is jó lesz.

Alig várom már, hogy elindíthassam a cégemet, ami a hobbimat a munkámmá teszi. Szerintem itt tényleg jól összefoglalták a tudnivalókat és lépéseket, így ezt fogom magamnak lementeni és még átolvasom jó párszor: https://topcegalapitas.eu/szekhelyszolgaltatas/.

Holnap reggel fel is hívom őket, megrendelem a cégalapítást és a székhely szolgáltatást. Ezután elmegyek a négy legnagyobb bank fiókjába ajánlatot kérni céges bankszámla vezetésre. Délután átugrom a szüleimhez kölcsönkérni a törzstőkéhez hiányzó összeget, este pedig összehívom a haverokat sörözni, hogy együtt brainstormingoljunk az új cégnévről. Ezután igazából már csak ügyfelek fognak kelleni, így ki kell találnom egy hatékony, de olcsó marketing kampányt, hogy minél több ügyfél találjon rám minél rövidebb idő alatt.